SÅDAN UNDGÅR DU DE HYPPIGSTE FEJL MED TAGTERRASSER

Tagterrasser er en bygningsdel, der vinder mere og mere frem. Den store belastning på taget stiller høje krav til en solid konstruktion og korrekt projektering. Læs her, hvordan du undgår de hyppigste fejl.

De seneste års bevægelse mod tæt bebyggelse i byerne har skabt en stigende interesse for at etablere uderum i højden. Det har medført et boom i tagterrasser på både nye og eksisterende byggerier. Tagterrasserne giver attraktive opholdsområder på både offentlige og private bygninger. Det gælder for eksempel Salling Rooftop i Aarhus, hvor en ny tagterrasse oven på det kendte stormagasin har tiltrukket nye kunder og er blevet en populær ramme om både udeservering og livemusik.

Byggeteknisk kan tagterrassen dog være et komplekst bekendtskab. Ved eftersyn kan byggesagkyndige ofte registrere en del væsentlige fejl og mangler, der med tiden kan føre til, at vand ikke afledes effektivt. Det kan resultere i utætte tage og skader på de underliggende bygningskonstruktioner. Det er derfor vigtigt, at arkitekten og den tekniske rådgiver har styr på kravene til både den grundlæggende opbygning og specifikke detaljer i konstruktionen, når tagterrassen skal projekteres.

GODE RÅD TIL PROJEKTERING AF TAGTERRASSER

Utætheder og fugtskader er nogle af de udfordringer, Tommy Bunch-Nielsen møder, når han laver eftersyn på nye og gamle byggerier med tagterrasser. Han er civilingeniør og direktør i Bunch Bygningsfysik, som specialiserer sig i bygningsfysik med fokus på fugttekniske forhold. Typisk er det fejl vedrørende for lav inddækningshøjde, manglende niveaufri adgang og manglende nødafløb, der skaber problemerne.

Mest afgørende er det, at arkitekter og tekniske rådgivere projekterer med øget højde på etageadskillelser og gulvopbygning – for det er vigtigt at opnå tilstrækkelig inddækningshøjde og tage højde for effektiv vandafledning. Som ekspert advarer Tommy Bunch-Nielsen derfor mod en typisk fejl i forbindelse med inddækningshøjden:

- Der skal indtænkes tilstrækkelig højde ved facade og terrassedøre. Vi oplever jævnligt tilfælde, hvor man ikke overholder reglen om, at der skal være 150 millimeter inddækningshøjde. Problemet forstærkes ofte af kravet om niveaufri adgang, som resulterer i fugtskader, fordi vandet så kan løbe tilbage ind mod bygningen,  siger Tommy Bunch-Nielsen.

For at sikre lang holdbarhed og tæthed på tagterrassen anbefaler Bunch-Nielsen, at der allerede i projekteringen tages højde for følgende principper og krav:

  1. En inddækningshøjde på minimum 150 millimeter fra vandafledende lag
  2. Etablering af niveaufri adgang til tagterrassen
  3. Korrekt fald mod afløb på minimum 1:40
  4. Korrekt materiale til isolering og tagdækning
  5. Sikring af nødafløb.

TO-LAGS TAGPAP SIKRER EN SOLID TAGMEMBRAN

Tagkonstruktioner med tagterrasser er belastet på en helt anden måde end almindelige tage. Det gælder både under udførelsen, hvor tømrer, gartner, rækværksmontør og andre håndværkere går på underlaget, mens de færdiggør terrassens detaljer, og på det færdige tag, hvor brugerne skal færdes over tid. Det stiller høje krav til opbygningen og detaljerne i konstruktionen, herunder at tagmembranen, isoleringsmaterialet og afvandingsforholdene er i orden.

- Det er vigtigt med en solid membran, og derfor er det specielt tagpap, vi bruger til terrasser. Membraner i ét lag har en tykkelse på cirka 2 millimeter, og det er derfor nemt at komme til at lave huller i folien, hvis håndværkerne eksempelvis taber en flise. To-lags tagpap har en tykkelse på 8 millimeter og er derfor mere solidt, så det er helt klart den foretrukne løsning, siger Tommy Bunch-Nielsen.

ANVISNINGER TIL FAGFOLK

Der findes flere anvisninger på markedet, som arkitekter og tekniske rådgivere kan læne sig op ad, når de projekterer tagterrasser. Tommy Bunch-Nielsen er selv forfatter til flere af de afsnit, der gennemgår principperne for tagterrasser.

Det drejer sig om:

 

Se også tryksagen: ”Sådan udnytter du den 5. facade”

Tagkanalen - videoer

Brandkrav i tagkonstruktioner
play_circle 2:33

Brandkrav i tagkonstruktioner (38)

Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.

Brandkrav i tagkonstruktioner
SBi-anvisninger
play_circle 1:49

SBi-anvisninger (37)

Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.

SBi-anvisninger
De nye klimakrav
play_circle 1:27

De nye klimakrav (36)

Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.

De nye klimakrav
Nødafløb
play_circle 1:01

Nødafløb (35)

Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.

Nødafløb
Installationer
play_circle 2:06

Installationer (34)

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?

Installationer
Lufttæthed
play_circle 1:37

Lufttæthed (33)

Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?

Lufttæthed
Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
play_circle 2:07

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl (32)

Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
play_circle 1:32

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen (28)

Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
Lavhældningstage
play_circle 2:01

Lavhældningstage (27)

De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl

Lavhældningstage
Ventilerede tage
play_circle 5:30

Ventilerede tage (26)

Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.

Ventilerede tage
Skimmelsvamp
play_circle 12:18

Skimmelsvamp (25)

De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Skimmelsvamp
Hældningstag
play_circle 1:39

Hældningstag (24)

Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage

Hældningstag
Parkeringsdæk
play_circle 12:18

Parkeringsdæk (23)

Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl

Parkeringsdæk
Grønne tage - Jonas Kolbe
play_circle 1:33

Grønne tage - Jonas Kolbe (22)

Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl

Grønne tage - Jonas Kolbe
Tagterrassen
play_circle 2:08

Tagterrassen (21)

Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.

Tagterrassen
Tankefuld II
play_circle 5:25

Tankefuld II (20)

En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.

Tankefuld II
Netto
play_circle 5:08

Netto (19)

Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.

Netto
Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
play_circle 5:01

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft (18)

Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
Brandkrav for tagpap
play_circle 8:58

Brandkrav for tagpap (17)

Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.

Brandkrav for tagpap
Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
play_circle 9:46

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen (16)

Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
Svanemærkede byggerier - Havglimt
play_circle 7:28

Svanemærkede byggerier - Havglimt (15)

Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen

Svanemærkede byggerier - Havglimt
NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
play_circle 6:55

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport (14)

Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
play_circle 13:19

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap (12)

Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
DGNB og materialeproducenter
play_circle 7:07

DGNB og materialeproducenter (11)

Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri

DGNB og materialeproducenter
Overvejelser inden et DGNB-projekt
play_circle 9:00

Overvejelser inden et DGNB-projekt (10)

Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre

Overvejelser inden et DGNB-projekt
Om DGNB
play_circle 5:26

Om DGNB (9)

Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB

Om DGNB
Tagpaps holdbarhed i det danske klima
play_circle 10:46

Tagpaps holdbarhed i det danske klima (8)

Hvad skal bygherre og rådgiver være opmærksom på, når det gælder tagpap i det danske klima.

Tagpaps holdbarhed i det danske klima
Grønne tage
play_circle 13:23

Grønne tage (7)

Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?

Grønne tage
Tre spændende løsninger til den 5. facade
play_circle 15:34

Tre spændende løsninger til den 5. facade (3)

Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren

Tre spændende løsninger til den 5. facade
Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
play_circle 8:57

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne? (1)

Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
expand_less