Sådan sikres lang levetid på tagpaptag (4)
Korrekt projektering, professionel udførelse og løbende vedligehold sikrer lang levetid.
Fra starten af 1900-tallet og frem til starten af 1980’erne var tagpap et materiale, der ofte var forbundet med mange fugtskader. Nye fælles standarder, bedre produktkvalitet, faglig uddannelse og bedre anvisninger har betydet, at de bedste tagpapløsninger i dag kan holde mere end 50 år.
- Tagpap er fleksibelt og giver muligheder for at lave konstruktioner med en lang levetid. To-lags tagpap giver en stor sikkerhed for, at taget holder tæt i mange år, siger Bjarne Pedersen, chefkonsulent hos Rambøll.
Chefkonsulent Bjarne Pedersen fra Rambøll ved, hvad han taler om, når det drejer sig om tagpaptage. I sit daglige arbejde rådgiver han bygherrer om problemstillinger i både nye og historiske bygninger. Før det arbejdede han ti år i tagpapbranchen.
I afsnit fire af Tagkanalen giver Bjarne gode råd til, hvordan du sikrer lang levetid på dit tagpaptag:
Boligejeren kan regne med mindst 50 års levetid på et korrekt udført tagpaptag med to-lags SBS-løsning. Men for at sikre den lange levetid – og måske endda få flere år ud af taget – er det vigtigt at vedligeholde det løbende. Her får du gode råd om, hvordan man vedligeholder tagpaptag.
Sådan forlænges tagets levetid
Når tagpaptaget gjort sin pligt i 50 år, er det ikke ensbetydende med, at taget skal udskiftes. Hvis man sørger for at inspicere tagpaptaget, finder fejlene og reparerer dem, er der mulighed for, at man kan forlænge levetiden. Bjarne anbefaler, at man:
Feltundersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, har hævet den estimerede levetid på Phønix Tag Materialers to-lags SBS-løsning til mindst 50 år. Under forudsætning af, at taget er udført korrekt efter PTM-anvisningerne. For rådgiver Bjarne Pedersen giver det garanti for, at taget holder i lang tid.
- Vi anbefaler tagpap med lang levetid til vores kunder, da det giver en god totaløkonomi for bygningen, siger Bjarne Pedersen fra Rambøll.
Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.
Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.
Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.
Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?
Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?
Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.
Byggematerialets levetid er vigtigt for bæredygtigt byggeri. ikke mindst klimaskærmen og bygningens femte facade.
PTM-anvisningerne er tagpappens håndbog med klare retningslinjer, du altid kan trække på
Bliv klogere på DGNB-certificeringen og vores dokumentationspakke
Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu
De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl
Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.
De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen
Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage
Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl
Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl
Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.
En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.
Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.
Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet
Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.
Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.
Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen
Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø
Antal svanemærkede byggerier vokser. Hør om de strenge materialekrav
Morten Uttrup fortæller om Q8’s vision bag servicestationernes arkitektur
Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.
Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri
Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre
Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB
Hvad skal bygherre og rådgiver være opmærksom på, når det gælder tagpap i det danske klima.
Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?
Undgå de hyppigste fejl når du projekterer tagterrasser med høje til konstruktion og projektering
Digitale projekteringsværktøjer, som du kan bruge til projektere med tagpap, og spare tid
Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren
Arkitektoniske frihedsgrader, æstetiske og designmæssige muligheder ved tagpap
Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.