Svanemærkede byggerier - Havglimt (15)
Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen
Bygherrer har i stigende grad fokus på byggeriets miljøaftryk, og derfor vælger flere og flere at bygge efter Svanemærket. Men Svanemærket stiller en række krav til valg af materialer, som kan være besværlige at dokumentere. En registrering i Byggevaredatabasen hjælper rådgiver og entreprenør til godkendte produkter.
Se Tagkanalens afsnit 15 om Svanemærkede byggerier
Det er populært at bygge efter Svanemærket, og på bare to år er antallet af svanemærkede byggerier i Norden fordoblet, viser tal fra Nordisk Miljømærkning. Det er et udtryk for, at flere og flere bygherrer prioriterer bæredygtighed – både af hensyn til ansvarlighed, holdbarhed og til bygningens værdi på langt sigt.
Et svanemærket byggeri stiller dog skrappe krav på en række områder – ikke mindst når det kommer til materialevalget. Og det kan give de projekterende en række udfordringer i byggeprocessen. Det fortæller projektchef Jesper Bay Bendix Andersen og bygningskonstruktør Niels Jakob Stempel fra AG Gruppen, der er totalentreprenør på det svanemærkede byggeri Havglimt, som består af 85 topmoderne lejligheder i første række ud til Øresund.
- Svanemærket stiller krav til byggeriets livscyklus. Det vil sige krav til både materialerne, byggeprocessen, brugsfasen og affaldsfasen. Det sikrer, at byggeriet både bliver et godt valg for miljøet - og ikke mindst for de mennesker, der skal bo i bygningen, siger Jesper Bay Bendix Andersen.
Faktisk er der hele 40 obligatoriske punkter, som et byggeri skal leve op til, før det kan opnå certificeringen Svanemærket. PVC samt kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer er bandlyst, og materialer som træ, tag og maling skal igennem en omfattende godkendelsesproces for at blive godkendt til brug.
De produkter, som lever op til kravene, bliver lagt ind i Miljømærkning Danmarks database over godkendte byggematerialer. Og Byggevaredatabasen er derfor et vigtigt redskab for alle parter i byggeriet.
– Som udførende på et byggeprojekt er vi afhængige af, at underleverandørerne er villige til at lægge deres materialer i databasen. Jo flere leverandører, der ligger i databasen – jo flere materialer har vi til rådighed, og jo lettere er det at bygge Svanemærket. De fleste danske leverandører har været villige til at gå igennem processen for at få deres materialer i databasen, men det er ofte en udfordring i forhold til større internationale leverandører, der i nogle tilfælde vurderer, at dansk Miljømærkning er for småt for dem, siger Niels Jakob Stempel.
I sidste ende er det entreprenørens opgave at gennemgå alle punkter og dokumentere, at de opstillede krav er opfyldt. Men arkitekten og den tekniske rådgiver skal allerede tænke Svanemærkningen ind i projekteringen, både i forhold til forskrivningen af materialer og i beskrivelsen af konstruktionens opbygning. Og leverandørerne til byggeriet skal også løfte deres del:
- Leverandørerne skal have deres dokumentation på plads. Det er vigtigt med et godt samarbejde, for de skal udfylde de bilag, som vi får tjekket af Miljømærkning Danmark, forklarer Niels Jakob Stempel.
Phønix Tag Materialer har lige som en del andre producenter taget udfordringen op og registreret en række produkter i Miljømærkning Danmarks Byggevaredatabase. 19 produkter er allerede godkendt, og yderligere fire venter lige nu på at blive optaget. For at få adgang til databasen skal man have en licens til at bygge svanemærket.
- Det har været helt naturligt for os at få en række af vores tagpap-produkter registreret i Byggevaredatabasen. Svanemærket er garant for bæredygtigt kvalitetsbyggeri, som har indeklima, beboernes velvære og sundhed i fokus. Det ligger helt i tråd med vores ambition om at være et sikkert og langsigtet valg i dansk byggeri, understreger salgs- og marketingdirektør Kenneth Vraa fra Phønix Tag Materialer.
I det seneste afsnit af Tagkanalen kommer du med ud på det Svanemærkede byggeri Havglimt. Du får indblik i byggeprocessen og visionen bag byggeriet, som AG Gruppen er totalentreprenør på. Se afsnit 15 her
Byggeriets parter:
Bygherre: Witting Ejendomme
Totalentreprenør: A G GRUPPEN
Ingeniør: Henry Jensen A/S, Rådgivende Ingeniører
Arkitekt: Sweco
Tagdækker: Hetag Byens Tag A/S
Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.
Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.
Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.
Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?
Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?
Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.
Byggematerialets levetid er vigtigt for bæredygtigt byggeri. ikke mindst klimaskærmen og bygningens femte facade.
PTM-anvisningerne er tagpappens håndbog med klare retningslinjer, du altid kan trække på
Bliv klogere på DGNB-certificeringen og vores dokumentationspakke
Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu
De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl
Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.
De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen
Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage
Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl
Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl
Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.
En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.
Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.
Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet
Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.
Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.
Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø
Antal svanemærkede byggerier vokser. Hør om de strenge materialekrav
Morten Uttrup fortæller om Q8’s vision bag servicestationernes arkitektur
Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.
Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri
Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre
Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB
Hvad skal bygherre og rådgiver være opmærksom på, når det gælder tagpap i det danske klima.
Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?
Undgå de hyppigste fejl når du projekterer tagterrasser med høje til konstruktion og projektering
Digitale projekteringsværktøjer, som du kan bruge til projektere med tagpap, og spare tid
Korrekt projektering, professionel udførelse og løbende vedligehold sikrer lang levetid.
Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren
Arkitektoniske frihedsgrader, æstetiske og designmæssige muligheder ved tagpap
Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.