TAGPAPS HOLDBARHED I DET DANSKE KLIMA | TAGKANALEN (8)

Klimaet i Danmark er kendetegnet ved store temperaturudsving og kraftige regnskyl. Hvis du ikke vælger en gennemprøvet tagpap, der er specialudviklet til at kunne modstå danske vejrforhold, risikerer du revner og utætheder i taget. Det kan i værste fald betyde udskiftning af hele taget.

Varme somre og kolde vintre. Det er sådan, vi kender det danske klima, som både byder på sommerdage med over 25 grader og vintre med tocifrede frostgrader. Temperatursvingningerne udfordrer tagprodukters fleksibilitet og tæthed. Derfor skal du være særligt opmærksom på, at det tagmateriale, du vælger, er gennemprøvet og kvalitetssikret til danske vejrforhold.   

- En tagdækning på en dansk bygning kan udsættes for en overfladetemperatur på op til 70 grader om sommeren og ned til -20 grader om vinteren. Det stiller krav til, at tagpappet er fleksibelt, stærkt og kan følge bevægelserne i kulde og varme, fortæller anvendelsesteknisk chef, ingeniør Jens Jørn Hunderup fra Phønix Tag Materialer.

Han har gennem mange år arbejdet med test af tagpap og har et indgående kendskab til de krav, der stilles til tage, der skal holde tæt i mere end 50 år.

- Det omskiftelige danske klima kan være skyld i, at tagkonstruktioner giver sig mange centimeter i løbet af en sæson. Derfor bør du vælge en tagpap med et højt indhold af SBS-polymerbitumen, da SBS giver en helt unik holdbarhed og fleksibilitet, der kan følge med de store temperatursvingninger, fortæller Jens Jørn Hunderup.

TAGPAP ER IKKE BARE TAGPAP

I dag findes der et stort udvalg af tagpapper, tagfolier og andre tagmembraner på markedet, og det kan være vanskeligt for selv professionelle rådgivere at skelne de forskellige løsninger fra hinanden. Men generelt er det et godt råd, at du som bygherre eller rådgiver vælger et dansk tagpapprodukt. Dermed sikrer du, at din tagløsning er optimeret til lige netop danske vejrforhold, som især på grund af udsvingene adskiller sig fra mellem- eller sydeuropæisk vejr.

Læs også: Fra udskældt til uundværlig – Tagpappet fascinerende historie

- Tagpap fra Phønix Tag Materialer er opbygget af en armering, der fungerer som bærelag, og ovenpå bærelaget er der lagt et vandstandsende lag af bitumen. Bitumen er et olieholdigt produkt, som giver vandtæthed. Tilsammen giver det et produkt, som bevarer fleksibilitet, styrke og tæthed under danske forhold, forklarer Jens Jørn Hunderup.

GENNEMTESTET TIL BÅDE KULDE OG VARME

For at efterprøve hvor stærkt og elastisk armeringsmaterialet er, tester Phønix Tag Materialer armeringen og den færdige tagpap i et trækprøveapparat. En kvalitetstagpap har en brudforlængelse på minimum 35 procent, men reelt er tallet omkring 45 %. Det set svarer til, at et stykke tagpap på 1 meters længde kan trækkes ud til 130 -145 cm, før det springer.

I testen kigges der også på tagpappets styrke. Ved 5 cm tagpap er trækstyrken minimum 50 kilo. Ved en hel tagpapbane på 1 meter i bredden er styrken 1 tons. Det vidner om tagpappets gode elastiske evner og robusthed.

Ifølge Jens Jørn Hunderup udfordres elasticitet og brudstyrke ekstra meget, hvis der samtidig er hård frost. Hvis tagpappet ikke er af ordentlig kvalitet, vil frosten nemlig påvirke elasticiteten og øge risikoen for revner.

200 Under8mg Tagkanalen Episode8
Tagpap i trækprøveapparat. Testen viser, om produktet har gode elastiske egenskaber

Det er vigtigt, at tagpappet kan følge med kuldebevægelser helt ned til tocifrede frostgrader. Derfor tester vi vores tagpap i et laboratorium, hvor vi ved hjælp af et dornbøjeapparat placeret i en fryseboks kan se, hvordan pappet reagerer under hård frost. Typisk vil vores produkter først revne i overfladen ved -23 grader, som er noget bedre end branchekravet på -20 grader.

Phønix Tag Materialer tester også tagpappet for at illustrere, hvordan produktet reagerer efter varmeældning. Produktet testes ved 70 grader i tolv uger, og hermed kan man simulere den påvirkning, som taget er udsat for, når det har ligget i flere år.

Ved hjælp af testen er det muligt at skelne produkter af god kvalitet fra produkter med utilfredsstillende kvalitet. Hvis et produkt er fremstiller ved brug af råmaterialer af lav kvalitet, vil det vise sig ved, at produktet efter ældning ikke overholder kravene til kuldefleksibilitet.

354 Under8mg Tagkanalen Episode8
Test af kuldefleksibilitet. Det færdige tagpap dyppes ned i et kar ved kraftige frostgrader. Testen viser, om produktet tåler at blive bukket ved lave temperaturer, uden at revne

GARANTI OG LEVETID

Det er ikke blot materialets kvalitet, der afgør tagets tæthed og levetid – også korrekt projektering og udførelse. Siden 1907 har eksperter hos Phønix Tag Materialer arbejdet med at skabe veldokumenteret vidensbank om krav til holdbare tagmaterialer, der kan modstå prøvelserne mod det danske klima. Den viden er samlet i et omfattende opslagsværk, som bygherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører frit kan anvende.

Anvendelsesingeniør Jens Jørn Hunderup anbefaler desuden, at rådgivere kigger nøje på: producentens datablad – og særligt de data, der er opgivet om produktets kuldefleksibilitet efter ælde.

Produktets Datablad Tagkanalen Episode8
I et produkts datablad skal man især holde øje med punktet kuldefleksibilitet efter ældning

Phønix Tag Materialer giver 15 års produktgaranti for vandgennemtrængning, der skyldes fejl ved de anvendte produkter. Statens Byggeforskningsinstitut har lavet en feltundersøgelse, der viser, at Phønix Tag Materialers to-lagsløsning har en levetid på minimum 50 år. Det er dog vigtigt at understrege, at levetiden ikke alene afgøres af produktkvaliteten.

- Jeg plejer gerne at sige, at levetiden står på tre ben: God produktkvalitet, god udførelseskvalitet og god designkvalitet. PTM-anvisningerne anviser, hvordan tagdækningen skal opbygges, således man sikrer tæthed og lang levetid på sit tag, slutter Jens Jørn Hunderup.

Tagkanalen - videoer

Brandkrav i tagkonstruktioner
play_circle 2:33

Brandkrav i tagkonstruktioner (38)

Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.

Brandkrav i tagkonstruktioner
SBi-anvisninger
play_circle 1:49

SBi-anvisninger (37)

Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.

SBi-anvisninger
De nye klimakrav
play_circle 1:27

De nye klimakrav (36)

Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.

De nye klimakrav
Nødafløb
play_circle 1:01

Nødafløb (35)

Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.

Nødafløb
Installationer
play_circle 2:06

Installationer (34)

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?

Installationer
Lufttæthed
play_circle 1:37

Lufttæthed (33)

Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?

Lufttæthed
Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
play_circle 2:07

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl (32)

Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
play_circle 1:32

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen (28)

Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
Lavhældningstage
play_circle 2:01

Lavhældningstage (27)

De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl

Lavhældningstage
Ventilerede tage
play_circle 5:30

Ventilerede tage (26)

Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.

Ventilerede tage
Skimmelsvamp
play_circle 12:18

Skimmelsvamp (25)

De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Skimmelsvamp
Hældningstag
play_circle 1:39

Hældningstag (24)

Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage

Hældningstag
Parkeringsdæk
play_circle 12:18

Parkeringsdæk (23)

Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl

Parkeringsdæk
Grønne tage - Jonas Kolbe
play_circle 1:33

Grønne tage - Jonas Kolbe (22)

Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl

Grønne tage - Jonas Kolbe
Tagterrassen
play_circle 2:08

Tagterrassen (21)

Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.

Tagterrassen
Tankefuld II
play_circle 5:25

Tankefuld II (20)

En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.

Tankefuld II
Netto
play_circle 5:08

Netto (19)

Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.

Netto
Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
play_circle 5:01

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft (18)

Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
Brandkrav for tagpap
play_circle 8:58

Brandkrav for tagpap (17)

Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.

Brandkrav for tagpap
Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
play_circle 9:46

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen (16)

Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
Svanemærkede byggerier - Havglimt
play_circle 7:28

Svanemærkede byggerier - Havglimt (15)

Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen

Svanemærkede byggerier - Havglimt
NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
play_circle 6:55

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport (14)

Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
play_circle 13:19

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap (12)

Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
DGNB og materialeproducenter
play_circle 7:07

DGNB og materialeproducenter (11)

Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri

DGNB og materialeproducenter
Overvejelser inden et DGNB-projekt
play_circle 9:00

Overvejelser inden et DGNB-projekt (10)

Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre

Overvejelser inden et DGNB-projekt
Om DGNB
play_circle 5:26

Om DGNB (9)

Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB

Om DGNB
Grønne tage
play_circle 13:23

Grønne tage (7)

Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?

Grønne tage
Tagterrasser
play_circle 17:28

Tagterrasser (6)

Undgå de hyppigste fejl når du projekterer tagterrasser med høje til konstruktion og projektering

Tagterrasser
Tre spændende løsninger til den 5. facade
play_circle 15:34

Tre spændende løsninger til den 5. facade (3)

Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren

Tre spændende løsninger til den 5. facade
Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
play_circle 8:57

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne? (1)

Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
expand_less