Katja - pigen med flammen på taget

Tidligere Tagdækker Trainee fik svendebrev

Katja Pigen Med Flammen Paa Taget
Her er Katja Lillelund i gang med at brænde tagpap på undervejs i svendeprøven.

Katja Lillelund på 22 år og fra Ringe på Fyn, kunne forleden forlade Learnmark i Horsens med et svendebrev i hånden, og det var ikke et hvilket som helst svendebrev. Hun er nemlig uddannet tagdækker, men kom oprindeligt ind i faget via et tremåneders Tagdækker Trainee forløb

Tagdækker Trainee er et program, som den danske tagpapproducent, Phønix Tag Materialer lancerede i 2019, for at hjælpe unge i gang, og for at afhjælpe manglen på professionelle tagdækkere. Efter Tagdækker Trainee forløbet kan man arbejde videre som ufaglært hos tagdækkeren, eller man kan blive lærling frem mod at få svendebrev, som Katja nu har gjort. Katja har fået merit for dele af Tagdækker Uddannelsen.

Via jobcentret
Katja Lillelund, der er fra Ringe på Fyn, kom i kontakt med Tagdækker Trainee-programmet via jobcentret. Egentligt ville hun gerne have været tømrer, men kunne ikke finde en læreplads, så jobcentret foreslog hende at prøve tagdækkerfaget af. Nu – tre år senere, står en storsmilende, glad og selvsikker ung kvinde ved siden af sit svendestykke – hvor hun faktisk trak en svær opgave, en tagpapløsning, man ikke ser hver dag.

God start
”Trainee-perioden på tre måneder var en rigtig god måde at afprøve faget på, for jeg vidste jo faktisk ikke så meget om det inden. Jeg har altid været god til at komme op om morgenen, så det var ikke et problem”, siger hun smilende, mens hun viser sit svendestykke frem for kammerater og venner.


”Jeg synes det var fedt. Jeg kan lide at arbejde ude i den friske luft, og jeg kan lide at bruge mine hænder, så jeg fandt ret hurtigt ud af, at det lige var mig”, siger hun.

Næsten ingen kvinder
Der er kun uddannet et par andre kvinder som tagdækkere, og ifølge projektleder på Tagdækker Trainee, Karin Askholm, var der på årets hold en enkelt pige mere, men hun sprang fra tidligt i forløbet.
Om det at være enepige på et mandedomineret hold, siger Katja:


”Det er var en smule akavet i starten, lidt svært at komme ind som en del af holdet, men det faldt hurtigt på plads, da vi lærte hinanden at kende – og det går begge veje”, siger hun og tilføjer, at der jo er noget jargon, som lige skal læres, men at hun i løbet af kort tid faldt ind som en fuldt accepteret del af holdet, og det blev hurtigt mere afslappet.

Katjalilllund Og Karin Askholm TS IMG 0248
Katja sammen med projektleder på Tagdækker Trainee, Karin Askholm. Hun er godt igennem tre års uddannelse til tagdækker

Ingen højdeskræk
Hun lider ikke af højdeskræk, så det at kravle op på en stige er ikke noget problem.

”Mange tror, at det kræver mange kræfter at være tagdækker. Det handler egentligt meget mere om teknik. Vi må jo alligevel ikke løfte mere end 25 kilo, og der er flere forskellige hjælpemidler til at håndtere det, når det bliver tungt”, fortæller hun. Hun mener bestemt ikke at faget bør afskrække kvinder - tværtimod:

”Det er et fag der kræver den samme grundighed, og akkuratesse som mange andre fag, og her står pigerne ikke tilbage”, siger hun.

Har fået job
Og Katja har allerede fået job:

”Jeg er rigtig glad for at Katja vil fortsætte hos os”, siger hendes mester, John Trier Lauridsen fra Phønix Tag i Ringe.

”Vi ser jo de unge lidt an, når de kommer til os, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at Katja har hænderne skruet rigtigt på, og uden at skose andre, så har jeg opdaget, at kvinder har en grundighed, som jeg godt kan lide. Det samme i Katja’s tilfælde – jeg har masser af dygtige folk, men der er forskel på, om man har det i sig”, siger han.

Gerne flere kvinder
Han beskæftiger 30 tagdækkere i sin midtfynske virksomhed, og har en travl hverdag. Og han vil gerne ansætte flere kvindelige tagdækkere.
”Jeg vil gerne have flere kvinder op på taget. De kan sagtens håndtere det, og der bliver en lidt bedre balance, når begge køn er til stede. Tonen bliver en anelse mindre mande-agtig”, siger han.

”Katja var ung og lidt usikker og noget genert. Det er simpelthen fantastisk at se den personlige udvikling, og naturligvis se hende udvikle sig fagligt, fra at være ung, usikker og uprøvet, og nu smilende og selvsikker, og klar til verden med et 12-tal i fremlæggelsen”, siger projektleder Karin Askholm.

Et vigtigt tilbud
Hun glæder sig meget over, at både Katja, og de andre unge, som bliver sluset ind i Tagdækker Trainee forløbet, og at ca. 80 procent gennemfører forløbet.

”Det er så vigtigt at få fat i dem, når de står der som helt unge, nogle af dem måske uden et fast ståsted. Det er et følsomt tidspunkt i livet, og det at finde en retning og få styr på hverdagen, betyder så uendeligt meget for et ungt menneske”, siger hun.

Så hvis du på din vej over Fyn ser en ung kvinde med en stor flammekaster på et hustag, så er det med en vis sandsynlighed Katja, der er ved at sørge for, at taget bliver tæt, og at det holder i mange år.

Yderligere oplysninger:
Karin Askholm, Projektleder og underviser, Tagdækker Trainee, tel. 2923 5292 mail. Karin.askholm@phonixtagmaterialer.dk

Fakta

Phønix Tag Materialer står sammen med en række andre stærke parter bag Tagdækker Trainee-projektet. Det gælder jobcentre over hele landet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), en række private virksomheder, 3F og Learnmark Horsens, som alle har været vigtige medspillere undervejs mod målet. Godt 100 unge, herunder to kvinder har været igennem Tagdækker Trainee forløbet på de tre måneder.

Der er gennemført i alt fem trainee forløb med 2 forløb om året, et om foråret og et om efteråret. Og succesraten er stor, for efter tre måneder er 80 procent af de unge fastholdt i arbejde, enten som ufaglærte eller på en lærekontrakt som tagdækker.

Læs mere om tilværelsen som Tagdækker Trainee her

Se Facebook-side her

Yderligere oplysninger:
Karin Askholm, lærer Tagdækker Trainee, tel. 2923 5292 mail. Karin.askholm@phonixtagmaterialer.dk

 

Nyheder

expand_less