Kvaliteten dokumenteres på SKILLS

Ikke alene et flot tag, men også kvalitetssikring og dokumentation på App

Kvaliteten Skal Dokumenteres På Skills Christisn Lublin
Kvaliteten blev dokumenteret på SKILLS - her af den senere vinder, Kristian Lublin

Det var ikke alene et flot arbejde  – det skulle også være løbende dokumenteret hos de ca. 300 deltagere i Skills 2022.

Når de ca. 300 unge fik i gang med den store udfordring på Skills, der fandt sted i Høng, så var der udover kravet til, at de skal løse opgaven bedst muligt, også krav om kvalitetssikring – og dokumentation i det arbejde der blev udføret.

Kvalitetssikringen og den nødvendige dokumentation, er noget som lærlinge i dag får med sig som en del af uddannelsen. Det er blevet et ganske væsentligt kriterie for overhovedet at kunne vinde en opgave i dag.

”Her i 2022 skal vi have styr på gældende normer og regler, og det gælder faktisk alle de ca. 50 fag, vi har repræsenteret her på Skills. Derfor er kvalitetssikringen i dag en del af uddannelsen. De unge skal vænne sig til at arbejde med begrebet kvalitet, og de skal vænne sig til at dokumentere deres eget arbejde. Derfor vægter deres dokumentation også i den samlede bedømmelse af arbejdet”, siger John Hvass, der er uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser.

Alle deltagere har fået et kursus i kvalitetskontrol, så de ved, hvordan det udføres løbende i processen.

Nemt at kvalitetssikre
Et af de fag, hvor det er blevet lettere at udføre en løbende kvalitetskontrol og kvalitetssikring – samt dokumentation, er i tagdækkerbranchen. Her har de fire tagdækkere fået et nyt digitalt værktøj i hånden, nemlig en app på deres mobiltelefon. Det er leverandøren af tagpap, Nordic Waterproofing, som i Danmark bl.a. ejer varemærket Phønix Tag Materialer, der har udviklet et fuldt integreret system på web og app, der kaldes Tagpas

. Her kan eleverne med deres smartphone hurtigt foretage de nødvendige kontroller, fordi systemet er bygget op omkring faglige arbejdsgange, så en tagdækker hurtigt kan tage billeder, kommentere dem og lægge dem ind.

Der må brændes tagpap på
”Tagpas dækker ud over kvalitetssikring bl.a. det vi kalder en aftaleblanket for varmt arbejde på et tag. Det betyder, at når aftalepartnerne via en digital underskrift er på plads, og man er sikker på at opgaven og de rigtige materialer er til stede, så må der tændes ild i brænderen på taget”, fortæller Carsten Poulsen, der har ansvaret for den digitale forretningsudvikling hos Nordic Waterproofing:

”Kvalitetssikringen dækker hele tagets opbygning. Det vil sige, at tagdækkeren bl.a. skal sikre sig, at underlaget er i orden, at underpappen er udført efter forskrifterne, og at overpappen er udført rigtigt. Og det sker med nogle få klik i Tagpas. Så er det på plads. Systemet er også indrettet sådan, at man kan eksportere dokumentet, som PDF, ud i andre systemer, hvis det skulle være nødvendigt. Når brugen har købt et abonnement til Tagpas, er det hans firma og hans produkter, der står på dokumenterne.

Tunge filer er blevet lette
”Hidtil har sådan en dokumentation af kvaliteten godt kunne være ganske fyldig, og derfor nogle gange besværlig at få sendt til kontoret eller til kunden. Men det har vi nu også løst, for i stedet for at sende en tung rapport i pdf’er, har vi lavet noget, vi kalder PDF-link. De betyder, at man sender et digitalt link til dokumentationen i stedet for hele det samlede værk”, fortæller Carsten Poulsen. Man kan læse mere om Tagpas-platformen på www.tagpas.dk 

En af de fire konkurrencedeltagere i tagdækkerkonkurrencen er Christian Lublin fra Nykøbing Falster. Han arbejder i IFA Tagdækning, der nu er en del af Hetag, og ligger i Toreby.

”Vi har lige haft et par timer til at lægge noget underpap på, så vi kan gå i gang med det samme i morgen. Jeg har prøvet Tagpas en enkelt gang, og det ser helt bestemt ud til at være nemt at bruge”, siger han.

Christian Lublin er 24 år, og han har tidligere været altanmontør – indtil han ikke var det mere. Så kom der en projektleder fra IFA Tagdækning og foreslog ham at tage forløbet Tagdækker Trainee. Der gik ikke længe inden han blev tilbudt en lærekontrakt hos IFA Tagdækning.

”Jeg satser på at gøre alt hvad jeg kan for at vinde det her”, siger han forud for konkurrencen.

Der ventes at komme plus 50.000 gæster til Skills i Høng Hallerne.

Fakta

Tagpas er en digital platform som henvender sig til Tagdækkere og underleverandører som ønsker at minimere administrativt bøvl, og tunge lovgivningsmæssige processer ift. dokumentation og formidling.

Det handler om at skabe og bevare et stort overblik, og sikre flotte PDF rapporter med få klik - som alt sammen er med til gøre jeres virksomhed langt mere professionel og strømlinet. Det skal være nemt, og de fleste opgaver kan klares på taget med en mobiltelefon.

Mange tagdækkervirksomheder er vandt til sagshåndtering med brug af et ringbind, som ofte kun findes på kontoret.

Det scenarie gør Tagpas op med, nu kan du have alle projekter og dokumenter med dig lige ved hånden.

Nyheder

Fugtkonference

Tilmeld dig 2-dages seminar om fugt

Kurset er er for dig som projekterer, det vil sige bygningskonstruktør, arkitekt eller ingeniør. Det handler om et tema, som er yderst aktuelt, nemlig fugt. Vi har samlet nogle af Danmarks førende eksperter, som giver dig den bedste viden.

Invitation. 2-dages seminar om fugt
expand_less