Tagpap følger tagets form

IMG 1082 Herning Svømmehal Tagpap

Tagpap giver dig mange muligheder

Herning Svømmecenters bølgende tag fik det helt rigtige udtryk

Den rigtige brug af tagpap kan styrke hele tagets fremtoning, så det kommer til at fremstå som en ”ekstra” facade. Derfor er tagpap et godt og populært materiale at arbejde med - ikke mindst for arkitekter.

Det var også tilfældet ved udvidelsen af svømmehallen i Herning, som under navnet Herning Svømmecenter nu er landets største, målt på arealet af vandoverflader. Her blev taget beklædt med tagpap fra Phønix Tag Materialer.

Udvidelsen blev lagt i hænderne på arkitekt Christian Bay-Jørgensen fra Bay-Arch, som havde brug for en tagløsning, der kunne leve op til flere krav:

- For det første skulle bygningen fremstå med taget som én samlet flade. For det andet skulle det lukke helt tæt. Og for det tredje skulle prisen være konkurrencedygtig. Alle tre krav fik vi honoreret med tagpap, siger han.

Den samlede tagflade – med stort set usynlige samlinger – giver et roligt udtryk og passer til bygningens koncept om et samlet svømmetag, tilføjer Christian Bay-Jørgensen.

- Samtidig betød det meget for vores valg, at tagpap er meget fleksibelt, fordi taget nok er en samlet flade, men det er ikke fladt. Det bølger op og ned, og det stillede ekstra krav til bøjeligheden, siger han.

Tagpap i dag er et helt andet og bedre produkt end for nogle årtier siden. Det kan tilpasses bygningens og tagets bevægelser, og det giver arkitekterne et stort og spændende spillerum.

- Egentlig er navnet misvisende, for moderne tagpap indeholder slet ikke pap. Det er derimod sammensat af flere andre materialer som et resultat af mange års vedholdende produktudvikling, og i dag er tagpap ikke blot æstetisk smukt med de store sorte flader – det er også så fleksibelt, at det kan skræddersys til selv de mest vanskelige former, siger salgs- og marketingchef hos Phønix Tag Materialer Kenneth Vraa, der peger på endnu en fordel ved den moderne tagpap:

- Du skal ikke tænke på vedligeholdelse i mange år frem, men nøjes med at nyde synet. Tagpap er solidt og har lige så lang levetid som mange andre tagløsninger, pointerer han.

For Christian Bay-Jørgensen var tagpap den rigtige løsning i Herning. Det vil det formentlig også være mange andre steder.

-Med tagpap går pris, design og funktionalitet ofte op i en højere enhed – og så hører det med i vores overvejelser, at det kan leveres i mange andre farver end blot den sorte. Det giver os flere muligheder for at tegne bygningen, så den passer perfekt til formålet og til omgivelserne, siger han.

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less